KUKA OLEN JA MISTÄ KAIKKI LÄHTI? 


Olen Anna Pitkänen, vuosia lähihoitajana työskennellyt, pääasiassa vanhusten kanssa, mutta myös vammaistyössä ja varhaiskasvatuksessa jonkin verran. Olen vaimo ja neljän lapsen äiti, joten äitiyslomiakin on elämään mahtunut. Opiskelen tällä hetkellä eläintenkouluttajaksi yrittäjyyden ohella. Tällä hetkellä pyöritän tallia ja monenlaista asiakastoimintaa, vuolen kengättömien hevosten kavioita ja koulutan eläimiä.

Hevoset on ollut osa elämääni pienestä asti.  Ollessani 12-vuotias, saimme siskojemme kanssa ensimmäisiä omia poneja ja hevosia. Mutkien kautta vuonna 2022 tammikuussa sain palata lapsuudenkodin tuttuun tuoksuun hevostelemaan jälleen. Kiinnostuksen kohteita hevostelussa ja hevosten pidossa on hevosten lajityypilliset olosuhteet, pehmeät arvot, läsnöolo, hevosten kuuntelu, kengättömyys ja kokonaisvaltainen kavioidenhoito sekä erityisesti eläinten koulutus. Rakastan kouluttaa hevosia sekä tehdä paljon asioita hevosten kanssa maastakäsin eri tavoin, sekä ratsastuksessa intohimoni on istunnan vaikutus. Opiskelen tällä hetkellä istuntavalmentajaksi.

Toiminta alkoi vuonna 2020 neljän hevosen pihattotallilla yli sata vuotta vanhalla maatilalla Etelä-Pohjanmaalla, Alavuden Kuivaskylässä. 2022 tammikuussa muutimme tilalta toiselle, siispä lapsuudenkotiini Alavuden Lahdenkylään.

Tilalla elelee hevoset; suomenhevonen Prinssi, shetlanninponi Onni, irlannincob Manta ja irlannincob Wili, shettis Riki, welsh part bred Ippe, suokki Jouhipilvi, irlannincob Kerttu sekä minihevonen Filip.

Meiltä löytyy valaistu kenttä, hyvät maastot, pienehkö hoitokarsina, makuuhalli,  varustehuone, ulkohoitopaikkoja, lantala, heinävälikkö, hevosille laitumet ja  tarha josta iso osa suojaisaa metsää. Hevosilla on jatkuvasti sula vesi saatavilla. 

Meidän tallilla eletään hevosten hyvinvointi edellä ja keskitytään tarjoamaan hevosille mahdollisimman lajityypilliset olosuhteet, sekä harrastamaan mahdollisimman hevoslähtöisesti. Meille tärkeää hevostelussa on pehmeät arvot; hevosten kunnioitus, kuuntelu, läsnäolo, mielentila, lempeys toimiessa niiden kanssa sekä reilu koulutus. Hevostemme koulutuksessa käytetään positiivista vahvistetta. Hevosemme ovat pääasiassa kuolaimettomia ja kengättömiä.

Koska hevosemme ovat erittäin tyytyväisiä ja avoimia ihmisten kanssa ollessa, ja haluavat mielellään osallistua kaikkeen tekemiseen, sain idean alkaa pitää pienimuotoista toimintaa. Haaveeni on käynyt toteen ja nyt meillä tarjotaan toimintaa heppaleirien ja heppakerhojen muodossa pöäasiassa lapsille ja nuorille, jotta heihin, hevosmaailman tulevaisuuden vaikuttajiin, juurtuisi pehmeitä arvoja ja ymmärrystä hevosia kohtaan.

Lisäksi erilaista valmentautumista on tarjolla kaikenikäisille, jotka haluavat syventää tekemistä hevosten kanssa. Kannattaa tsekata muut sivut.

Kaiken pohjalla harrastamisen turvallisuus.

Kuva Annika Haarajärvi
Kuva Annika Haarajärvi
Kuva Venla Pitkänen
Kuva Venla Pitkänen
Kuva Venla Pitkänen
Kuva Annika Haarajärvi
Kuva Aapo Pitkänen